04 listopada 2015

Wodowanie żaglowca

To będzie wydarzenie bez precedensu! Tysięczne wodowanie już najbliższą sobotę, 7 listopada 2015. W samo południe z pochylni spłynie nowoczesny żaglowiec szkolny. Uroczystość odbędzie się w stoczni Remontowa Shipbuilding, która należy do grupy kapitałowej Remontowa Holding. Jednostka powstaje dla  Marynarki Wojennej Algierii.

Typowe dla stoczni, dynamiczne wodowanie boczne jak zawsze stanowić będzie wspaniałe i spektakularne  widowisko dla wszystkich uczestników tego wydarzenia. Zbudowana jednostka to nowoczesna fregata trzymasztowa.

Remontowa Shipbuilding niejednokrotnie już udowodniła, że z powodzeniem buduje dla Armatorów z całego świata nowoczesne statki. Budowa pierwszego w historii Remontowa Shipbuilding żaglowca wprowadza stocznię do elitarnego grona budujących  nie tylko statki innowacyjne, ale również prestiżowe.

Wodowany żaglowiec otrzyma nazwę „El-Mellah”, co w języku arabskim oznacza „żeglarz”. Zgodnie z nazwą służyć on będzie kadetom Wyższej Szkoły Morskiej w  doskonaleniu rzemiosła morskiego i nawigacyjnego. Dodatkowo, jak większość statków żaglowych będzie on pełnić funkcje reprezentacyjne za granicą oraz uczestniczyć w zawodach i regatach międzynarodowych.

Żaglowiec będzie eksploatowany na wszystkich dostępnych akwenach żeglugowych świata.

Parametry statku, stawiają go w gronie największych i najszybszych żaglowców szkolnych na świecie.

Poza budową statku, kontrakt obejmuje również szkolenie członków załogi i kadetów, które przeprowadzone będzie we współpracy z Akademią Morską w Gdyni. Termin dostawy statku przewidziany jest koniec  2016 roku.

Autorem koncepcji i projektu technicznego żaglowca jest inżynier Zygmunt Choreń, uważany za jednego z najwybitniejszych konstruktorów statków żaglowych na świecie.

Remontowa Shipbuilding zaprasza serdecznie do udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu. Poza możliwością udziału w uroczystości  wodowania dla gości przygotowano atrakcje i niespodzianki.
Wejście na teren Stoczni bramą od ul. Swojskiej  od godziny 11.00.