18 lipca 2022

Wystawa „Stocznia” z udziałem Holdingu Remontowa

W Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku 15 lipca 2022 roku uroczyście otwarto wystawę „STOCZNIA. Człowiek. Przemysł. Miasto”, ilustrującą 150 lat historii i tradycji przemysłu okrętowego w tym mieście.

W powojennej historii stocznie w Gdańsku dały pracę kilkuset tysiącom osób. Były najważniejszymi zakładami pracy w regionie i otwierały możliwości awansu społecznego, rozwoju zawodowego i lepszego życia.

Kiedyś jednym z największych producentów statków w Europie była Stocznia Gdańska, która obecnie już nie istnieje. Współcześnie największą i wciąż działającą STOCZNIĄ jest Holding Remontowa, dający pracę w sumie prawie ośmiu tysiącom ludzi, do którego należy m.in. Gdańska Stocznia Remontowa, największa w Polsce i jedna z największych firm tego typu w Europie.

Na wystawie można obejrzeć 241 obiektów, prezentowanych ze zbiorów 50 instytucji. Są to m.in.: narzędzia pracy i ubrania stoczniowców, plakaty, dyplomy zakładowe, legitymacje czy model statku, a także sztuka, która ilustruje temat. Wszystko wzbogacone zdjęciami, filmami i multimediami.

Wyeksponowano także postać i dokonania Piotra Soyki, jednego z najwybitniejszych twórców polskiego przemysłu okrętowego, założyciela grupy Remontowa Holding. Można się zapoznać z historią i współczesnością tej firmy, która kontynuuje dziś najlepsze tradycje Stoczni Gdańskiej, współpracując z armatorami na całym świecie.

- Ta wystawa jest dla mnie ważna ze względu na osobę mojego Ojca, który tworzył część historii stoczni, tej bardziej współczesnej. Bardzo się cieszę, że część ekspozycji opowiada o jego pracy i o tym, co stworzył – mówiła na otwarciu wystawy Joanna Łepek, jedna z córek śp. Piotra Soyki.

Wystawę czasową „STOCZNIA. Człowiek. Przemysł. Miasto.” można zwiedzać w Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku do końca września 2023 roku.